۹۴ درصد مساحت ایران درگیر خشکسالی درازمدت است
۱۸ امرداد ۱۳۹۶
رئیس مرکز خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ایران آماری نگرانکننده از وضعیت خشکسالی در ایران ارائه داده است. به گفته او ۹۴ درصد مساحت ایران دچار پدیده خشکسالی هواشناسی است که اولین مرحله از خشکسالی محسوب میشود.
شاهرخ فاتح، رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ایران در گفتوگویی با ایسنا (چهارشنبه ۱۸ مرداد/۹ اوت) آماری نگران کننده را ارائه داد و گفت که ۹۴ درصد مساحت ایران با پدیده خشکسالی هواشناسی بلندمدت درگیر است. به گفته او خشکسالی هواشناسی بلندمدت در استانهای خوزستان، قم و خراسان شمالی در وضعیت وخیم قرار دارد. خشکسالی همچنان در پهنههای وسیعی از کشور پابرجا است و همه نقاط کشور به نوعی با درجات خفیف تا بسیار شدید خشکسالی بلندمدت دست و پنجه نرم میکنند.
وضعیت در استان گرمسیر خوزستان و در بسیاری از استانهای دیگر ایران هشداردهنده است. شاهرخ فاتح گفته است: «تقریبا کل پهنه سه استان خوزستان، قم و خراسان شمالی دچار خشکسالی شدید و بسیار شدید هستند.»
به گفته او، بخشهای وسیعی از چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه، بوشهر و بخشهایی از استانهای اصفهان، مرکزی، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سمنان، تهران، البرز، زنجان، آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، جنوب گیلان و گلستان با خشکسالی بلندمدت مواجه هستند.
علل خشکسالی
خشکسالی در ایران علل متفاوتی دارد. گذشته از تغییرات اقلیمی، نقش عامل انسانی در این خشکسالی تعیینکننده است. کاهش ده درصدی بارشها، افزایش دمای هوا و به موازات آن تبخیر آبها، از جمله عوامل اقلیمی هستند که با توجه به روند گرمایش زمین میتوانند تاثیرات فاجعهباری برجای بگذارند. اگرچه تغییرات اقلیمی به طور کامل در دست بشر نیست، اما بسیاری عوامل دیگر اگر به موقع درباره آنها چارهاندیشی شود، قابل مهارند.
نظرات